OCTUBRE

(dia a dia A_Maquetaci363n 1)

29, dijous / Memòria històrica

Torno al tema de la mena d’iconoclàstia que es cria en l’àmbit polític. Llegeixo que a l’Ajuntament hi ha hagut la queixa perquè la resolució d’eliminar les plaques amb el nom de l’alcalde Bartomeu Muñoz encara no s’ha dut a terme. Obviant la qüestió de la presumpció d’innocència (que s’hauria de sostenir fins que hi hagi sentència), penso que retirar les plaques commemoratives d’un esdeveniment no té gaire sentit, en primer lloc, perquè si eel que recorda la placa és veritat, esborrant-ho no deixa de ser veritat. Els fets no tenen marxa enrere: facta sunt facta. I d’altra banda perquè es perd un senyal que forma part de la memòria històrica. Més d’un cop he referit una vivència que m’impactà molt: era a Roma, vaig visitar l’estadi olímpic i de sobte vaig topar amb un obelisc on estava gravat “Benito Mussolini fecit”. Quina lliçó de civisme –vaig pensar. I quina sort: ¡quants joves i nens en llegir-ho es preguntaran qui era Mussolini!

29

Poso un altre exemple, de signe oposat. Quan es va inaugurar l’estació del metro de la Plaça de la Vila s’hi col·locà una placa amb el nom de l’alcalde Lluís Hernández. Ara, tot i passar-hi sovint, no la sé veure. És en algun racó desapercebut? Si “facta sunt facta”, per què s’amaga? I per no moure’m del tema de les plaques, diré que al castell del Remei, d’Ivars, hi ha una placa  que recorda la visita del Generalíssim Francisco Franco. Al castell hi he acompanyat familiars i amics i sempre els he conduït a la placa, un document històric, curiós i valuós. És l’única placa que existeix dedicada a Franco en català. Saber per què el Caudillo Francesc Franco va acceptar que fos en català és una anècdota interessant. No fa gaires anys algú antifranquista la va trencar i el propietari s’afanyà a reconstruir-la. Jo me’n vaig alegrar: mostrant-la, puc parlar d’uns temps ben ominosos, de la persecució de la llengua catalana, de la dictadura…

No sé… Això de les plaques té poc gruix. Però em dóna peu a fer la pregunta de si la memòria històrica pot ser partidista.

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "OCTUBRE"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*