La societat civil amb els polítics al davant

forcadell“President, posi les urnes!”

El tema de les llistes de cara al 27-S ha donat un tomb que ho capgira tot.  Per arribar a això, calien tantes marrades? Des del primer dia érem molts  els qui pensàvem que el millor de cara a unes eleccions plebiscitàries, un cop frustrat el referèndum, era mantenir la llista única, el més  semblant al que fem quan prenem part en les colossals manifestacions al carrer.” La gent” ho tenim clar: tots a la una.

Han estat els partits els que, ja des d’un primer moment, van opinar que era millor fer diferents llistes, sobretot els d’esquerra, argüint que a moltes persones “els fa cosa” votar una llista que encapçali l’Artur Mas. Aquests votants, quants són? Tinc la sensació que són les persones que es mouen entorn dels partits, que no crec que siguin gaires (tot i el treball que s’ha fet per atribuir les doloroses retallades al govern de la Generalitat). Penso en la manifestació reclamant que Catalunya sigui un estat. ¿Quantes persones van optar per encerclar la Caixa i “distanciar-se” de la manifestació, que es convertí en una riuada simplement independentista?

En els contactes que tinc habitualment amb veïns dels barris menys independentistes de Santa Coloma (em moc entre latí i Fondo), he trobat poques persones que estiguin contra la independència perquè rebutgin Convergència o Esquerra Republicana. En tot cas, si s’han referit als polítics ha estat per dir que “todos son iguales”. Les raons que em donen contra la secessió són de caràcter sentimental. I és lògic: persones vingudes d’Espanya que mai no van tenir la sensació d’anar a una altra nació. Es van establir aquí, les coses els han anat bé, i estimen Catalunya (on ja hi tenen els fills, els néts i els morts), i se senten catalans-espanyols (no sense una certa ambigüitat).  ¿I  ara seran estrangers i els caldrà triar entre Espanya i Catalunya?  Uns interrogants que els fa patir, per això (em sembla a mi) rebutgen la independència. Amb una bona explicació, esvaïts els fantasmes i contemplats els guanys que se’n derivaran, segur que moltes persones (sobretot si anhelen un món millor) s’apuntarien a la utopia de la república catalana.

El que no entenc i em sembla un greu error és que se’n vulgui excloure els polítics ¿No els hem estat demanant que facin seu el procés i que el liderin? Excloure’ls és un contrasentit, 1) pedagògic, perquè seria tant com donar la raó als qui sostenen que la política és nefanda, 2) humanament injust amb els polítics, que han estat donant la cara i  3) irresponsable, perquè seria servir en safata al govern de Madrid els caps dels nostres dirigents polítics, que és el que persegueix Rajoy i els seus, per decapitar el procés independentista.

Tan de bo l’11 de Setembre fem la concentració més gran que mai s’ha fet a Catalunya, amb Artur Mas, Oriol Junqueres i David Fernández al davant, acompanyats dels presidents de les entitats ciutadanes que tant han fet per aconseguir la república catalana!

Proyecto1_Maquetación 1.qxd

Sigues el primer en comentar on "La societat civil amb els polítics al davant"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*