Amics del Fondo

Recuparació del projecte

logo EnelFondo

En l’avinentesa de la creació de l’Espai Jaume P. Sayrach-Fòrum Grama un grup de persones vinculades al barri del Fonsdo i el Fòrum, comptant amb la cordial col·laboració de l Biblioteca delFondo, reprenem la idea que ja vam presentar uns anys enrere de fundar l’associació AMICS DEL FONDO, i que per diverses circumstàncies no es va poder culminar. Ara, d’aquí a uns dies (concretamment el dimecres 10 de juny, a dos quarts de set de la tarda), convoquem a una trobada-berenar a les persones que estiguin interessades en la idea. Els explicarem els objectius, alhora que els demanerem el seu parer i que ens ajudin a tirar endavant l’associació.

Per preparar el terreny, publico la crònica que vaig fer de l’esmentada trobada del 2007, i copio, al peu de l’escrit, la carta fundacional que vam redactar llavors,i a la que ja es van unir uns quants veïns i veïnes.

A la cita hi convidem els antics veïns, perquè se sentin concernits en el projecte i l’hi donin el seu suport moral; als actuals veïns i veïnes “de tota la vida” i als nous veïns. Tothom serà benvingut!

Trobada de l’Any 2007

joves fondo

2007: trobada d’antics “joves del Fondo” al Recinte Torribera

Divendres vam acabar trobant-nos una colla d’antics amics i amigues del Fondo, jo havia quedat amb la Geli i la Fina Miralles (l’amiga vilafranquina amb qui ens reunim sovint), per dinar al restaurant Isalba, on m’acosto –des que el Jordi està tan malalt- per saber com segueix i estar una estona amb els seus. Normalment coincideixo amb l’Alfons que, ahir, va venir acompanyat de la Paqui, ho van dir a l’Eugeni i se’ns ajuntà ell i la Isabel. Els vaig parlar de la idea que em ronda pel cap, ara fixada en l’especialització de la futura biblioteca del barri. I somio.

Somio que els antics joves del Fondo ens trobem i posem en marxa una reedició sui generis de l’antic grup de Amigos del Fondo. No per inserir-nos en el barri, la majoria d’aquells nois i noies, –avui pares de família i avis– ja no viuen, al Fondo, i molts ni a Santa Coloma. Alguns d’ells, però, hi tenen els papes i les mames. I segur que en bona part també el cor. Recordo que un dia el Pedro Madueño va evocar el carrer Milà i Fontanals –que no tenia ni aigua corrent, ni clavegueres ni amb prou feines enllumenat públic– com el seu paradís perdut. “Éramos libres, jugábamos en la calle sin miedo a los coches”, va dir. I pel que he notat, la majoria té un bon record d’aquella etapa perquè va ser la de la primera joventut, la de l’enamorament, la de la descoberta dels ideals i la de la lluita…

El 2007, als quaranta anys de la inauguraciódeltemple parroquial, a la reunió convocada al Recinte Torribera s’hi van aplegar més de cent antics joves del Fondo. Ens podríem enxarxar en una web –jo ofereixo la del Fòrum– i mantenir la relació, i fins interessar-nos pel fenomen del barri, i ajudar que la biblioteca es convertís en un laboratori d’observació i estudi de la immigració i de la integració dels nous veíns a la ciutat. Tots ells tindrien moltes experiències per explicar. La nova biblioteca podria ser-ne la seu, i de tant en tant podríem reunir-nos-hi i, d’acord amb la nova situació i els nous temps, prendre un cert protagonisme, donant suport a aquests treballs, en la línia de quan treballàvem per fer un barri més humà i més agradable, mentre nolatres ens fèiem grans.

En molt bona mesura ho vam aconseguir. Hi ha res més plaent que ajudar als nou-vinguts a viure-ho també ells, amb la resta dels actuals veïns?

Carta fundacional de l’associació (1)

joves del fondoAntiga foto d’un gup de nois i noies del barri del Fondo en la plaça del Rellotge,  als començaents de les trobades de joves, anys 60-70

Els sotasignants, veïns actuals i antics del Fondo, o persones que hi treballen o hi han treballat, en l’avinentesa de la construcció al barri d’un equipament de la importància de la Biblioteca, i pensant que la seva inauguració vindrà a coincidir amb la celebració del 50 aniversari del temple dela paarròquia de de Sant Joan Baptista, tot recordant la profunda transformació que ha experimentat el barri i contemplant l’ingent treball que s’hi fa avui dia, promocionem la fundació de l’Associació Amics i Amigues del Fondo, per facilitar que totes les persones que estimen al barri se sentin partícips de la vida que s’hi fa.

1.- L’associació neix sense ànim de lucre, amb caràcter independent i oberta  als actuals veïns i veïnes del barri, així com també a les persones que hi treballen, i als antics veïns i veïnes (o persones que hi van treballar). A més, en podran formar part totes les persones que ho desitgin.

2.- L’objectiu de l’associació és, en primer lloc, donar suport moral al treball que es desenrotlla al barri per millorar-lo en tots els aspectes i, molt particularment, en l’aspecte convivencial, aprofitant els valors humans que l’arribada d’un elevat nombre de nous veïns d’arreu del món significa.

3.- L’associació vetllarà per recuperar i mantenir viva la memòria històrica del barri, des que es va originar amb els primers veïns que hi van construir la caseta i l’hortet, passant per l’arribada massiva de tot l’Estat, especialment d’Andalusia , que van viure aquí la llarga etapa sota la dictadura, i que amb la seva lluita van formar part important del moviment popular, que transformà la ciutat de Santa Coloma; fins a l’etapa actual en la que han vingut moltes persones d’altres països.

4.- L’associació constituirà la seva seu oficial en la Biblioteca que s’està construint. (2)

5.- Demanarà a l’Ajuntament que la biblioteca, com a especialitat pròpia, esculli el tema de les migracions (3), amb tot el que d’aquest tema se’n deriva. L’emigració, el coneixement dels pobles d’origen, la integració, l’aprofundiment en les cultures dels nous veïns, la relació de les diferents religions, el coneixement dels costums i folklore, les cuines ètniques, etc.

6.- Per gestionar la promoció de l’associació, es crea una comissió que al seu moment convocarà una assemblea per constituir la junta rectora, que haurà de fer el programa d’activitats.

7.- Ja a partir d’ara, a través d’un full informatiu que s’enviarà gratuïtament a tots els socis, es donaran a conèixer els passos duts a terme.

8.- Durant el procés constituent, la comissió promotora estarà formada pels signants de la carta… (4)

9.- L’associació es donarà d’alta tan bon punt comptem amb “00 socis. En aquell moment s’editarà el primer número del butlletí, que s’enviarà a tots els socis.

10.- Els promotors són … (5) i actuarà com a secretària…

——————-

(1) L’associació neix com una secció autonoma de Fòrum-Grama, l’entitat que ha signat amb l’Ajuntament l’acord de la nominació de la sala d’actes de la Biblioteca del Fondo i la creació de l’espai, també en la Biblioteca, amb el nom de Jaume P. Sayrach.

(2) Havent parlat amb la Regidoria de Cultura i amb els Serveis Jurídics de l’Ajuntament, es deteremina que l’associació, en cas d’acceptar-se, tindrà el lloc referencial en el Centre Cívic del Barri.

(3) La proposta en principi s’acceptà i Fòrum-Grama va contactar amb l’Institut Joan Maragall per fer un conveni de col·laboració. Posteriorment l’Ajuntament s’inclinaa per fer de la Cuina la marca de la Biblioteca.

(4) CSuprimim els llistaat de les persones que firmaren la carta, que s’haurà de concretar de nou.

(5) Íd nota 4.

Proyecto1_Maquetación 1.qxd

Sigues el primer en comentar on "Amics del Fondo"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*