La promesa de Gertruda

Fidelitat heroica

gertrude 1

gertrude 2

Avui, a la galeria d¡heroïnes la vida de les quls vinc comentant, ajunto la Gertruda Babilinska, de la que Ram Oren ha escrit la biografia (La promesa de Gertruda, Plataforma Editorial, 2014), una vida novel·lada però fidel a la realitat.

Sobre el dramàtic fons de la implacable persecució dels jueus, emergeix la mainadera del petit Michael, fill de la riquíssima família Stolowitzky, que sucumbí sota la persecució dels nazis. La mare de Michael abans de morir demanà a Gertruda que quan faltés, li fes de mare. Gertruda li ho va prometre i ho va fer, havent de fer front a les dificilíssimes circumstàncies de la guerra i, en particular, al perill que les SS descobrissin que el nen era jueu, si s’adonaven que l’havien circumcidat. El llibre és molt emotiu. Permet seguir vívidament el drama jueu, en especial en el gueto de Varsòvia, i adonar-te de la complexitat humana en casos com la de l’oficial catòlic de les SS, casat amb una noia jueva, o el de la mateixa Gertruda que, com a catòlica, es trobà que en emigrar a Israel, acabada la guerra, la volien separar del nen adoptat, perquè ella era catòlica.

Testimonis commovedors, que ens obren els ulls per reconèixer la grandesa i bondat de moltes persones semblants, que viuen al nostre costat, anònimament.

Proyecto1_Maquetación 1.qxd

Sigues el primer en comentar on "La promesa de Gertruda"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*