La natura a prop (*)

 natura-1

Donant una ullada al facebook m’ha sorprès gratament la notícia que hi ha penjat  l’Alexandra, regidora de medi ambient del nostre Ajuntament, sobre l’exploració de  les espècies de peixos que viuen ja al Besòs. Em va alegrar molt, tant pels avenços ecològics del nostre riu, com per la tasca divulgadora que l’Ajuntament fa del valor de l’entorn “natural”. He pensat en el somni que més d’un de nosaltres tenia (quan el riu era una cloaca), que algun dia tornaria a tenir peixos.  SiI no m’erro, ja en el primer número de la revista Grama vam dedicar un reportatge al Besòs i, uns anys després, l’amiga i excel·lent periodista Cristina Mallo va dedicar un llarg reportatge al Fòrum-Grama sobre el riu, des que neix fins que arriba a Santa Coloma, en una excursió que vaig fer amb ella, en la que vam constatar l’estat pestilent de les aigües i la seva absoluta degradació.

natura-3

Recordo,  així mateix, el dia que l’amic Joan López Berruezo em va dir que des del pont havia vist peixos en el riu. Me n’hi vaig anar volant. I sí, vaig poder-ho constatar plenament i en vaig fer unes fotos: una família de carpes que es barallaven contra el corrent per caçar ves a saber què,alguna engruna per a elles comestible. Després, en les múltiples anades que faig al riu, he anat veient amb goig l’augment de  la frondositat dels marges, com s’ha mantingut la catifa verda de la  grama, com el riu s’ha anat poblant d’ocells, de peixos i, sobretot, de gent, que hi acut cada dia…

natura 4

Sempre he cregut que la natura amb la seva bellesa, la seva harmonia, amb l’equilibri que manté perennement és un factor que ens fa més tranquils, més  humans i fins i tot més bons. Per això he insistit no solament en la creació de grans parcs urbans i jardins, i en la plantació d’arbres, sinó en convertir la ciutat en un “espai vegetal”: els balcons plens de plantes, també el mobiliari urbà. I les voreres, com he vist a Berlín: entre escossell i escossell bons tous de verd. Ho demano a l’Alexandra: per què no afavorir l’ “enjardinament” de la ciutat, muntant concursos de flors entre els veïns?

natura 5

Ara:  que l’Aluntament doni exemple i ompli de plantes la seva façana (balcó i finestres)!

(*) glossa 258, Prímula, 5 novembre 2014

Proyecto1_Maquetación 1.qxd

 

 

Sigues el primer en comentar on "La natura a prop (*)"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*